GLAS

GLAS is een ode aan het licht.
Een levensgrote gevel, volledig opgebouwd uit ramen, toont verschillende aspecten van wat licht doet met onze verbeelding en perceptie. In de schemering mengt het natuurlijke licht met kunstlicht en creëert haar eigen wereld. Onze verbeelding vult de duisternis met interpretaties en verhalen. Wat is het verhaal van de schaduw achter het raam aan de overkant? Wat zie je in de vormen van het licht dat door een boom de kamer in valt?

GLAS is het spel van licht en ruimte. Van binnen en buiten. Van schaduw en vorm. Projectie en reflectie. GLAS is licht, gevangen in een raam.

GLAS ging in première op Schemerstad Festival 2015 in Leiden.

 

Reacties op de voorstelling:

Sairoen Van Eekhout: "Wat een indringende, wonderschone voorstelling! Hèt hoogtepunt van Schemerstad. Bedankt!"

Erwin van Eekhout: "We hadden best een luidruchtige boot met een hoog rondvaart gehalte. Toen GLAS begon was er nog een enkele onverlaat met andere zaken bezig maar al na 1 minuut was iedereen muisstil een gebiologeerd door deze wonderschone 'raamvertelling' met licht dat weet dat je kijkt maar het toch voor elkaar krijgt dat je niet weet waar het vandaan komt. Perfecte combinatie met de verteller. Je wilt eigenlijk meer maar het is ook genoeg. Grote klasse!"

Ianthe Mantingh (‏@locustweet): "light knows when we're looking - ijzersterke en betoverend mooie show van Blauwe Uur op #schemerstad Leiden"

Jan van der Sluis (leidsch.nu): "GLAS slokt je op en neemt je mee op een fascinererende reis met de vraag 'where does this light come from?'. Van ritmisch veranderende lichtvensters via op- en doorkijkjes en sapstromen in de boom ernaast naar een inkijk, in een ruimte die er feitelijk niet is. De Hortus blijft een speeltuin voor visuele vormen als die van Blauwe Uur."
(het hele artikel is hier te lezen)

 

Binnenkort videobeelden van de voorstelling.

 

---